Як вибрати самокат для дитини?
6590

Як вибрати самокат для дитини?

КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я ВІД КАТАННЯ НА САМОКАТІ.

 

Купити дитячий самокат - подбати про розвиток і здоров'я зростаючого організму. А якщо до справи підійти особливо обдумано, то прогулянки на самокаті принесуть задоволення і батькам, особливо, якщо додатково придбати парочку дорослих самокатів для тата і мами.

 

М'ЯЗИ НІГ

 

Перш за все, катаючись на самокаті, дитина зміцнює м'язи ніг. Крім того, самокат, на відміну від інших транспортних засобів для дітей, одночасно розвиває всі типи м'язи:

 

 - Напрягатель широкої фасції стегна - задіюється в момент, коли дитина піднімає дві ноги на самокат.

 - Чотириглавий м'яз стегна - активно задіюється при розгоні.

 - Всі нижні сухожилля-розгиначі - беруть участь в відштовхуванні ступень від дорожнього покриття.

 

Всього 1-2 години прогулянок на самокаті є повним та активним тренуванням для всієї м'язової системи ніг. Навіть простий дитячий триколісний самокат приносить в 4-5 разів більше користі для зміцнення м'язової системи ніг дитини, ніж проста ходьба або навіть біг.

 

ДИХАЛЬНА ТА СЕРЦЕВОСУДИННА СИСТЕМА

 

Під час руху на самокаті дитина активно дихає. Щохвилини в спокійному стані дитина робить близько 15-18 вдихів і видихів. Щоб в організм надійшло достатню кількість кисню йому необхідно зробити в два рази більше видихів і вдихів, а це є нормальною природною вентиляцією легенів.

Завдяки такому позитивному властивості катання на самокаті рекомендується дітям, у яких є проблеми з розвитком дихальної системи, в тому числі і хворим на астму.

 

УВАГА, ВПРАВНІСТЬ, ВЕСТИБУЛЯРНИЙ АПАРАТ

 

Як і під час занять будь-яким іншим спортом, дитина, катаючись на самокаті, фокусує свою увагу. Він постійно переводить погляд з більш наближених точок, на більш віддалені, тренуючи в цей момент зір. Катання на самокаті тренує вправність і спритність. Для того щоб утриматися на самокаті під час поїздки дитина утримує свою рівновагу, а це найкраще тренування вестибулярного апарату.

 

В ЯКОМУ ВІЦІ ДАРИТИ САМОКАТ?

 

Яку б модель Ви не обрали, самокат відмінний подарунок для дитини! Самокат це не тільки розвага, а й користь - дитина вчиться тримати рівновагу, тренує м'язи ніг, з самого раннього віку привчається до спорту.

 

САМИЙ ПЕРШИЙ САМОКАТ ДЛЯ НАЙМЕНШИХ.

 

Перший самокатік з яскравої пластмаси можна подарувати і дворічному малюкові. Але це більше іграшка, ніж спортивний девайс. Перший самокат для дитини повинен бути легким, міцним, яскравим, який викликає позитивні емоції у вашої дитини.

Для стійкості, а значить і для безпеки рекомендуємо брати триколісний модель. У два роки ще рано вчити дитину тримати рівновагу на класичному самокаті. Але досвід поводження з триколісним самокатом істотно полегшить подальше управління класичним двоколісним. Обов'язково виберіть модель з регульованою висотою керма. Адже в цьому віці дитина росте не по днях, а по годинах. Поручні повинні бути зручними, що не ковзають. Якщо малюкові буде складно або незручно тримати кермо, він швидко втратить інтерес і просто відмовиться підходити до купленого вами самокату. І витрачені на нього гроші виявляться викинутими даремно. Уникайте найдешевших і кволих моделей, які прийдуть в непридатність через рік. А якщо ви купили якісний триколісний самокат, він цілком може прослужити кілька років. Достатньо буде лише регулювати висоту керма. Нехай дитина катається на ньому до тих пір, поки не настане пора купувати двоколісний дитячий самокат.

 

ПЕРША ДВОКОЛІСНА МОДЕЛЬ

 

Оптимальний вік для покупки першого двоколісного самоката - 7 років. У такому віці діти вже можуть дотримуватися правил безпечної їзди, самостійно оцінювати справність самоката і не залишати його на вулиці без нагляду.

 

НА ЩО НЕОБХІДНО ЗВЕРТАТИ УВАГУ ПРИ ВИБОРІ САМОКАТА

 

ВІКОВА ГРУПА

 

Дитячий самокат - відрізняється від дорослого невеликою вагою, розмірами і більш простою конструкцією (не має регульованою стійки). Дитячі моделі розраховані на вагу користувача, що не перевищує 50 кг.

Дорослий самокат - має міцну конструкцію, оснащений регульованою стійкою і здатний витримати вагу понад 50 кг.

 

КОНСТРУКЦІЯ

 

Складаний самокат - компактний і зручний для зберігання і транспортування, однак менш надійний, ніж монолітний. Тому спортивні самокати не мають складної конструкції.

З підніжкою - має невеликий важіль, що виконує функцію опори, забирається під деку. За допомогою підніжки самокат утримується у вертикальному положенні під час зупинок. Такою підставкою оснащені тільки двоколісні моделі.

З амортизатором - пом'якшує і знижує неприємні відчуття (вібрації, удари) при катанні по нерівній дорозі. Самокат може мати один або два амортизатора (передній і задній). Найчастіше зустрічається в міських самокатах. Слід зазначити, що вони знижують «накатістость» самоката. Тому спортивні самокати не оснащуються амортизаторами. Самокати з амортизаторами коштують дорожче.

 

КОЛЕСА

 

Колеса - найважливіша частина самоката. Вони бувають різних розмірів і виготовляються за різними технологіями. Важливо пам'ятати, що це витратний матеріал і в міру зносу колеса необхідно міняти. Ви самі відчуєте, коли колесо потрібно буде замінити - через нерівномірне стирання коліс з'являться вібрації і самокат буде їхати не так плавно, як раніше. На знос коліс сильно впливає техніка гальмування - різке натиснення на гальмо - крило на високій швидкості може деформувати поверхню колеса Так-же важливо і кількість коліс.

2 колеса зустрічається в підліткових і дорослих моделях. Найпоширеніший варіант. Переваги: ​​хороша швидкість і маневреність. Недоліки: неможливість поставити самокат вертикально і необхідність утримувати рівновагу.

3 колеса зустрічається в трідерах і кікбордах. Перевега - хороша стійкість. Недоліки: менша маневреність і швидкість. Оптимальний варіант для новачків, яким складно утримувати рівновагу.

4 колеса зустрічається в дитячих самокатах. Такі самокати найстійкіші, та неповороткі. Тому в більшості випадків перевага віддається триколісним самокатам.

  

МАТЕРІАЛ КОЛЕС

 

Від матеріалу, з якого виготовлені колеса безпосередньо залежать комфорт катання і швидкість.

Поліуретанові колеса - найпоширеніші. Жорсткі, міцні, швидкісні. Як і у роликових ковзанів розрізняються жорсткістю.

Гумові - компроміс між швидкістю і м'якістю, але зустрічаються буквально у декількох моделей.

Надувні - гарантують максимальну плавність їзди. Але важливо відзначити, що такі колеса вимагають набагато більше фізичних сил для відштовхування, а котяться на набагато меншу відстань. Зате на них відчутно менше вібрацій на плитці та нерівному асфальті. І, звичайно ж, вони бояться проколів.

 

РОЗМІР КОЛЕС

 

 

Ця величина залежить від виду і конструкції самоката, а також від стилю катання. Діаметр колеса варіюється від 76 до 533 мм. Оптимальний діаметр для міського самоката 180-200мм. З такими колесами вийде підтримувати високу середню швидкість, а тріщини, що попадаються в асфальті будуть не такі страшні. Існують моделі, в яких переднє колесо більше заднього.

Слід зазначити, що чим більше діаметр колеса, тим стійкіше самокат.

 

КЕРМО

 

ВИСОТА КЕРМА

У більшості міських моделей є можливість вибрати потрібну висоту, висунувши кермо на певну фіксовану позицію, а деякі моделі дозволяють точно налаштовувати висоту під конкретного власника. Для комфортного і безпечного пересування кермо повино знаходитися трохи вище попереку, занадто високо підняте кермо знижує керованість.

Що-б визначити правильну висоту керма, поставте дитину в такому положенні:

 

 - Спина пряма, дитина не горбиться, дивиться перед собою;

 - Руки зігнуті в ліктях під кутом 80-90 градусів;

 - Кермо знаходиться на рівні грудної клітини дитини (відповідно, коли він поїде, кермо буде на висоті сонячного сплетення.

 

 

ШИРИНА КЕРМА

Рулі у міських самокатів на 15-20 сантиметрів вужче, ніж у трюкових (35 проти 50-55 сантиметрів), але зате вони дозволяють самокатнику бути більш мобільним. Ручки найчастіше з'ємні, з можливістю закріплення в спеціальному утримувачі - все це для зручності транспортування. Спосіб їх фіксації в робочому положенні однаковий у всіх самокатів, але у деяких моделей є спеціальний затискач, який фіксує ручки більш жорстко.

 

ТОРМОЗ

 

У всіх самокатів є як мінімум одне гальмо, розташоване над заднім колесом - це «нажимний гальмо» або «гальмо-крило». Крило може бути виконано з металу або пластику із закріпленою всередині металевою гальмівною колодкою. При натисканні гальмо треться об колесо, знижуючи швидкість руху. На деяких моделях самокатів гальмування можна здійснити за допомогою ручки на кермі, яка з'єднана з гальмівним механізмом на передньому чи задньому колесі.

 

СКЛАДАНИЙ ЧИ НІ

 

Наявність складного механізму набагато полегшує транспортування і зберігання дитячого самоката, а й має низку недоліків. При складному механізмі керма і переднього колеса, з часом починаються скрипи, супроводжувані під час поїздки. Другим істотним недоліком є ​​поступове розхитування скрипляючих механізмів, що в кінцевому підсумку може призвести до поломки. Найбільш затребуваний тип складеного механізму - керманич, так як в ньому відсутні перераховані вище недоліки.

 

ВАЖЛИВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

 

ВАГА

 

Вага самоката коливається в межах від 1 кг до 15 кг. Дитячі моделі важать до 3 кг, а оптимальна вага дорослого двоколісного самоката - 5 кг.

 

ВИСОТА СТІЙКИ КЕРМА

 

Висота стійки керма коливається від 42 до 110 см. Більшість моделей самокатів оснащено складними стійками керма. У тих самокатах, де не передбачено регулювання стійки керма, вказується висота керма як така.

Для дитячої моделі відповідною висотою керма буде та, при якій дитина стоїть рівно на платформі, поклавши руки на кермо і злегка зігнувши їх в ліктях. Незважаючи на те, що немає такої висоти керма, при якій доросла людина могла б їздити повністю випроставшись, слід підбирати самокат шляхом «примірки наживо».

 

ДОВЖИНА ДЕКИ

 

Довжина платформи для ноги у самоката залежить від віку користувача: у дитячих моделей вона менше, ніж у дорослих. Довжина деки коливається від 30 до 63.5 см. Оптимальним варіантом для дорослих самокатів є 45-50 см.

 

ДОВЖИНА САМОКАТА

 

Довжина вимірюєтся самоката від переднього до заднього колеса. Вона також залежить від віку: дитячі моделі коротше дорослих. Довжина самоката варіюється в межах від 46.7 до 158 см.